Douglas hout is een soort naaldhout uit Noordwest-Europa, dat van nature een
hoge duurzaamheid en sterkte kent. Vanwege deze gunstige eigenschappen is het zeer breed toepasbaar. Door zijn natuurlijke hoge duurzaamheid is Douglas hout een milieuvriendelijk alternatief voor geïmpregneerd vuren. Geïmpregneerd vuren bevat meestal schadelijke stoffen om de duurzaamheid te verbeteren. Alleen al vanwege de vlam van het hout is het esthetisch mooier dan geïmpregneerd hout.

In de afgelopen decennia zijn veel Douglas-sparren aangeplant in grote bosgebieden in West-Europa (vooral Frankrijk en Duitsland). Als gevolg hiervan groeit Douglas alleen al in Frankrijk 1 miljoen kubieke meter per jaar. Over 10 jaar groeit het jaarlijks met 2 miljoen kubieke meter.

In Nederland zet Staatsbosbeheer zich al jaren in voor het stimuleren van de groei van binnenlands hout. Een deel van de reden is duurzaamheid en brede toepasbaarheid, waarbij Douglas hout een grotere rol gaat spelen. Wat de toekomst betreft, gebruikt Douglas Creations alleen FSC- en PFEC-gecertificeerd hout.

“Kwalitatieve meubels van Douglas hout voor binnen en buiten, volledig handgemaakt”

Duurzaamheidsklasse van Douglas hout

Waarom is Douglas hout de afgelopen jaren populairder geworden? Douglas hout behoort tot duurzaamheidsklasse 3, wat overeenkomt met een levensduur van minimaal 10 jaar. In het Douglas-productgebied is de aankoopprijs hoger dan bijvoorbeeld spar (Steigerhout) Aan de andere kant is de levensduur vele malen langer en valt de combinatie van prachtige kleuren en houtvlammen op in elke omgeving. Hout is onderverdeeld in 5 duurzaamheids gradaties: hoe hoger de duurzaamheidsgraad, hoe sneller het hout zal vervallen bij gebruik buitenshuis. Ter vergelijking: sparren (steigerhout) of dennen behoren tot duurzaamheidsklasse 4-5.

De hoge duurzaamheid van Douglas hout is te danken aan het hoge percentage gevormd kernhout. In vergelijking met spinthout heeft kernhout een hoge duurzaamheid. Het kernhout bevat hars en hardt na verloop van tijd uit. Uiteindelijk zal de hechting van de vergane schimmel door verharding op het hout afnemen, waardoor de levensduur langer is.

               

Meer informatie over Douglas hout, onze maatwerkmogelijkheden en meubels? Houdt onze blog in de gaten voor meer informatie!